Зорница Русинова: Предстои ни много работа като общество по отношение на приемане на различните граждани

Предстои ни много работа като общество по отношение на приемане на различните граждани. Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на среща-дискусия под наслов „Открий ме. Разбери ме. Приеми ме.“ Фокус на събитието са проблемите, свързани със социалната стигма върху децата и младежите в неравностойно положение.

Русинова посочи, че подкрепата на талантите и професионалното развитие у младите хора са от ключово значение за тяхната интеграция и старт на самостоятелен начин на живот извън институциите и единственият начин за справяне с този социален проблем е да продължим да работим заедно като общество за подобряване на живота на хората с увреждания в България. „И в образователната, и в социалната сфера, а и като граждани имаме още много дълъг път да извървим, за да създадем среда, в която всички хора да се чувстват пълноценни“. Тя изрази надежда, че днешната дискусия с активното участие на представители на неправителствени организации дава началото на бъдещи разговори по проблемите на хората с увреждания в страната ни. Целта е да намерим начините да дадем нашата подкрепа и да създадем такива политики за младежите в неравностойно положение така, че те да намерят своето място в живота, добави тя.

Гост на събитието беше младият Добрик Георгиев, чиито физически проблем не му е попречил да учи в Кеймбридж и да печели награди по информатика и да получава медали от национални състезания. Младежът се обърна към институциите и призова вниманието им да се насочи и към хората с увреждания, защото в тях има не по-малък потенциал.