"Мисията е възможна" - Национална кампания на ОПРЧР

Мисията е възможна

 За кампанията

 

Пет месеца след започването на „Мисията е възможна“, реализирането на Националната кампания тече с пълна сила. От откриването на Кампанията през м. октомври 2018 г. досега участие са взели няколко общини, институции и неправителствени организации.

Основната цел на Кампанията е всяко дете, което по някаква причина е в социална услуга, да получи подкрепата на обществото. Кампанията цели да популяризира постигнатото в процеса на деинституционализация на грижите за деца; да популяризира развитието на алтернативни услуги за деца; да акцентира върху значимата и отговорна работа на социалните работници. Идеята на кампанията „Мисията е възможна“ е да спомогне за обединяване на всички страни в процеса (институциите, неправителствените организации и обществото) заедно да подкрепят децата в социалните услуги.

 

повече информация

 

 Песен за приятелството

Събития

Ученици от Габрово участваха в Открит урок, който ги накара да „влязат в обувките“ на децата с увреждания

Ученици от Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Габрово участваха в „Открит урок“ под надслов „Влез в света на другия“, който е част от Националната кампания на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ „Мисията е възможна“. Кампанията цели промяна на обществените нагласи към децата от социалните услуги.

повече информация

Ученици и деца от социални услуги се учиха да правят мартеници в Етнографския музей

Ученици от 2 СОУ „Акад. Емилиян Станев“ и 51 СУ „Елисавета Багряна” в София успяха да изработят десетки мартеници заедно с връстниците си от социални услуги в столицата в навечерието на Баба Марта. Събитието се проведе в Етнографския музей и е част от Националната кампания „Мисията е възможна” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”…

повече информация

Предстоящи събития

<< апр. 2019 >>
пвсчпсн
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

  В цифри

 

През 2009 г. повече от 7000 деца са настанени в различни институции. През 2018 г. в институции са останали около 620 деца. Всички останали се намират в семейна среда, при приемни родители или са осиновени.
Очакваме до 3 години да затворим всички останали домове за деца, лишени от родителски грижи и домове за бебета.

Брой деца в институции през 2009г.

Брой деца в институции през 2018г.

Цел: брой деца в институции през 2025г.

  Подкрепа на процеса на деинституционализация

 

%

Подкрепа от местната общност

%

Подкрепа от учителите и директорите

  Проучване сред местната общност

 

  • Бих приел тези деца да живеят в моя квартал 62%
  • Бих приел тези деца да учат в един клас с децата ми 44%
  • Бих взел на семейна вечеря/ обяд дете от институция 21%
  • Бих станал приемен родител 5%

Извадка от проучване на АЛФА РИСЪРЧ на тема „Деинституционализацията на децата в България – поглед отвън и отвътре“
Изтеглете презентацията

 Кампанията в медиите

Открит урок “Влез в света на другия“ се проведе в Габрово

Открит урок “Влез в света на другия“ се проведе в Габрово Децата ни не са различни, без значение дали са здрави, или с увреждания. Това доказаха децата от Габрово, които се включиха в открит урок, който премина под надслова „Влез в света на другия“....

повече информация

„Мисията е възможна“: Малчугани правят мартеници в помощ на социална кауза

В навечерието на 1 март ученици от София направиха мартеници. Каузата им е социална – част от кампания „Мисията е възможна“, свързана със затварянето на всички институции за деца в България.

повече информация

Деца в подкрепа на връстници в неравностойно положение

Четвъртокласниците от 51 СУ „Елисавета Багряна” написаха стихотворения и разкази, които посветиха на своите връстници в неравностойно положение. Творбите им бяха оценени от писателя Захари Карабашлиев, като най-добрите прочетоха произведенията си и получиха награди.

повече информация