Деца от социалните услуги се състезаваха в приготвянето на баница с късмети, част от кампанията „Мисията е възможна”

Десетки деца от социалните услуги се състезаваха в приготвяне на баница с късмети за Коледа. Събитието, което се проведе в Дневен център за пълнолетни лица с увреждания „Св. Марина” в София, е организирано от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, Столична община и ЛИДЛ. Кулинарното състезание бе част от Националната кампания „Мисията е възможна“, свързана с деинституционализацията на грижите за деца. В него се включиха заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, посланикът на Швейцария в България Н. Пр. Мюриел Берсе Коен, посланикът на Албания в България Н. Пр. Доника Ходжа, заместник-кметът на Столична община Албена Атанасова, представителят на УНИЦЕФ за България д-р Джейн Муита, председателят на ЛУМОС Бисер Спиров, журналистът Мира Добрева. „Тайната” рецепта за най-вкусна коледна баница с късмети бе подсказана на децата от Шеф Иван Манчев, който ги провокира да покажат най-доброто от себе си в кухнята.

„Коледа е най-светлият празник, защото носи чувството на благодат, любов, семейство и обич”, обърна се към децата зам.-министър Русинова. Тя разказа, че традицията в нейното семейство е на Бъдни вечер да се приготви питка с паричка. На който се падне паричката, той носи късмета в семейството цяла година. „Най-хубавите ми детски спомени са, когато дядо ми събираше всички внуци и започваше да чупи питката. За да не се сърдят децата, на всеки слагаше по една стотинка в парчето”, сподели с усмивка Русинова. „Много се радвам, че сте тук, защото всички ние сме едно семейство”, допълни тя.

Шеф Иван Манчев разказа, че традицията в неговото семейство е Коледната трапеза да е богата и празнично украсена. Задължителна на трапезата е баницата с късмети, а от изтеглените късмети семейството знае какво предстои да се сбъдне през следващата година. Подаръците под елхата чакали да бъдат отворени до сутринта на 25 декември. „Моите деца също чакат Коледа с нетърпение, търкат ръце, търсят подаръците под елхата. Винаги ми е носило щастие да ги гледам как се радват. Традициите са за това – за да се спазват и да научаваме модели, които да прилагаме и в нашите семейства”, допълни Шеф Манчев. Журналистът Мира Добрева пък разказа на децата за символиката на броя на ястията на трапезата на Бъдни вечер, който трябва да е точно определен. „Седем са ястията, защото са седем дните от седмицата. Девет са ястията, защото майката девет месеца носи своята рожба под сърцето си, а 11 или 12 са ястията, защото толкова са месеците в годината. Няма нищо случайно на Бъдни вечер и на Коледа, защото всичко на трапезата е символ”, разказа Добрева.

Какви са традициите в другите държави разказаха посланичките на Швейцария и Албания, както и представителят на УНИЦЕФ за България. В Швейцария във всеки дом греят светлинките на коледното дърво, разказа Н. Пр. Мюриел Берсе Коен. В различните региони обаче, поради естеството на традициите, подаръците се отварят в различен ден – на 24 или на 25 декември, а ястията на трапезата зависят от региона. Н. Пр. Доника Ходжа сподели, че в Албания повече се празнува Нова година, а не Коледа, тъй като до 90-те години на миналия век религиозните празници не са били позволени. На Коледната трапеза в Албания винаги присъства печената пуйка, баницата и баклавата. „Имаме и новогодишно дърво, под което има подаръци. Всичко това показва колко близки сме всъщност с вас”, допълни Н. Пр. Доника Ходжа.

Кения е християнска държава и като такава почита Коледа като семеен празник, разказа д-р Джейн Муита. Традиция е на Коледа всеки да се върне в родното си място. На 24 декември всички се подготвят за молитвата в църквата, а темата е семейството – неговите успехи през годината и това, което предстои. „Семействата, дори и тези, които са много бедни, се стараят да придобият нещо ново. Особено важно е отношението към дрехите, които ще облекат в Коледния ден. Децата също са облечени по много специален начин”, допълни д-р Муита. Най-малките очакват с нетърпение да видят каква храна е пристигнала от градовете – нова и различна, защото различните региони имат специфична кухня. „На Коледа танцуваме различни коледни танци, свързани с християнските традиции. Но тази година аз ще празнувам с вас, защото няма да се прибера в моето село в Кения”, каза с усмивка д-р Джейн Муита.

Зам.-кметът на Столична община Албена Атанасова, която беше своеобразен домакин на събитието, изрази радостта си, че в днешния ден всички сме се събрали, за да покажем българските традиции на Коледа. „Когато усетите нужда да се докоснете до днешната атмосфера, винаги се чувствайте поканени в този център, а и в другите центрове, в които имаме какво да покажем. Организираме различни дейности не само по Коледа, но и на Великден и по време на други празници” – с тези думи зам.-кметът Албена Атанасова отвори вратите на услугите в София за всеки, който иска да сподели празника с ползвателите им.