Деца от социални услуги се качиха на излет в планината като част от кампанията „Мисията е възможна”

Десетки деца от Центровете за настаняване от семеен тип за деца без увреждания „Детелина” и „Иван Вазов” в София се качиха на излет в планината Витоша като част от кампанията „Мисията е възможна” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Техни водачи бяха вицепремиерът Томислав Дончев и немската овчарка Рая, а заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова взе участие във всички игри, организирани за малчуганите.

Денят бе изпълнен с много емоции, усмивки и незабравими спомени за всички, включили се в похода. С вълнение и любопитство децата взеха участие в състезанията по катерене на стена, дърпане на въже и спускане по алпийския тролей. Опитни планинари им показаха какви билки растат на Витоша и как да различават гъбите, които могат да срещнат по поляните.

„Планината и планинарството са символ на живота. Този, който полага усилия, може да се изкачи на високото и да гледа другите отгоре. Този, който не полага усилия, остава в ниското и само гледа тези, които се изкачват” – с тези думи вицепремиерът Томислав Дончев се обърна към децата и им благодари за възможността да прекара деня си заедно с тях. Зам.-министър Зорница Русинова пожела на децата да натрупат много летни емоции на морската ваканция, която им предстои. „И не забравяйте да четете по някоя книжка през лятото, че ще ви трябва”, допълни с усмивка тя.