Марина Ватева, директор на КСУ „Св. Св. Константин и Елена“, гр. Пловдив: Обществото се отваря към социалните услуги, изпитва емпатия към децата с увреждания

Обществото като цяло се отваря и подкрепя социалните услуги, изпитва емпатия към децата с увреждания. Това заяви директорът на Комплекса за социални услуги „Св. Св. Константин и Елена“ в Пловдив Марина Ватева в коментар за постигнатото по време на кампанията „Мисията е възможна“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Целта на кампанията е да популяризира добрите примери в процеса на деинституционализация на грижите за деца и да промени негативните обществени нагласи към децата от социалните услуги. Ватева разказа, че услугата, в която работи, постоянно получава дарения, редовно има доброволци, които идват да работят с децата, безплатно ползват различни услуги, като солни стаи, например.
„Всичко това и ред други положителни дейности успяха да променят общите страхове и неразбиране на обществото към процеса на деинституционализация в самото начало“, допълни Ватева. Тя смята, че възгледите на хората постепенно са се променили и те са осъзнали, че всички сме страна в процеса и трябва да помогнем на хората в неравностойно положение. Всички потребители спрямо потенциалните им възможности ползват съпътстващи услуги в общността, подлежащите посещават масови училища или Центрове за специална образователна подкрепа.
Прочетете цялата статия тук