ОПРЧР зарадва деца от социални услуги с мюзикъл на вокална група „Бон-Бон“

Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ зарадва деца от социални услуги в София, Пловдив и Перник с мюзикъла на Детска вокална група „Бон-Бон“ – „Алиса в огледалния свят“. Музиката по време на спектакъла беше изпълнена от камерен ансамбъл „КласикАрт“, който бе специално поканен за събитието. Инициативата е част от Националната кампания „Мисията е възможна“, свързана с деинституционализацията на грижите за деца в България. Повод за спектакъла бе Международният ден на детето – 1 юни. В събитието се включиха и ученици от Средно училище „Димитър Матевски“ в гр. Пловдив и Комплекса за социални услуги„Св. Св. Константин и Елена“ в гр. Пловдив, които изпълниха на живо Песента за приятелството, превърнала се в химн на кампанията.

„Надяваме се с мюзикъла на група „Бон-Бон“ да вдъхновим не само децата от социалните услуги и от училищата, но и децата от „Бон-Бон“ за повече предизвикателства. Да им покажем, че мисията е възможна“, коментира заместник-министърът на труда и социалната политика и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ Зорница Русинова. Според нея събирането на деца от услугите и от училищата в различни инициативи показва, че децата от услугите не са по-различни от децата, които живеят с родителите си. „Ако в ранна детска възраст не ги подкрепим, много трудно ще бъде успешни в реализацията си след това“, добави зам.-министърът.

В момента в страната функционират 11 Домове за деца, лишени от родителски грижи и 13 Домове за медико-социални грижи. Общият брой на децата в специализирани институции е 587. Русинова припомни, че е планирано закриването на всички институции до 2021 г. Новите социални услуги са предназначени за деца, които няма къде да живеят и имат нужда от 24-часова грижа. Услугите са в жилищни квартали, за разлика от старите институции, които бяха извън населените места. „За нас е радостен фактът, че след първите няколко месеца на адаптация в услугата, децата започват да възприемат добре новата си среда, живеят в приятелски съседски кръг и имат добри оценки в училище“, коментира зам.-министър Зорница Русинова. През следващите години усилията на институциите ще бъдат концентрирани върху укрепване на качеството на социалните услуги.