Седем деца от ЦНСТ за деца без увреждания „Констанца Ляпчева“ в Община Долна баня подариха ръчно изработени мартеници

Седем деца от ЦНСТ за деца без увреждания „Констанца Ляпчева“ в Община Долна баня подариха ръчно изработени мартеници на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Децата посетиха парламента по инициатива на заместник-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова. Срещата е част от Националната кампания „Мисията е възможна“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, свързана с деинституционализацията на грижите за деца в България.

Децата бяха на възраст от 6 до 17 години и с интерес разгледаха сградата на Народното събрание и научиха повече за историята му. Председателят на парламента им разказа какво работят депутатите, как ги избират и защо е важно всеки да гласува, след като навърши 18 години. „Едно от най-важните права е правото да гласуваш. Когато станете големи, никога не пренебрегвайте това право, винаги отивайте до урните, за да изберете човека, който искате да ви управлява“, заяви Караянчева.

„Училището и Народното събрание много си приличат – аз съм директор на това Народно събрание, вие също имате директор. В училище имате класни ръководители, ние също имаме такива – те са ръководители на петте парламентарни групи. Нашите секретари са като вашите дежурни в час. А учениците са народните представители, които на всеки четири години биват избирани, ако са се представили добре“, обърна се Караянчева към децата. И им припомни, че като ученици всеки ден получават оценки, а оценката да работата на депутатите се поставя веднъж на четири години по време на избори.

Децата подариха мартенички на Цвета Караянчева и зам.-министър Зорница Русинова и им разказаха за мечтите си след училище – да станат хореограф по народни танци, футболист, готвачка и лекар. „Учете, защото трудът се възнаграждава“, насърчиха ги Караянчева и Русинова.