Коледна работилница, събра институции и посланици в подкрепа на децата от услугите

Коледна работилница, част от кампанията „Мисията е възможна“, събра институции и посланици в подкрепа на децата от услугите

Коледна работилницаУченици от 2.СУ „Емилиян Станев“ в София и деца от социални услуги изработиха десетки коледни картички в навечерието на Коледните празници.

Инициативата бе част от Националната кампания „Мисията е възможна“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

В събитието се включиха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, председателят на ДАЗД Елеонора Лилова, заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева, заместник-председателят на социалната комисия в НС Светлана Ангелова, директорът на УНИЦЕФ – България д-р Джейн Муита, британският посланик Ема Хопкинс, посланикът на Черна гора Снежана Радович, посланикът на Алжир Латифа Беназза, посланикът на Албания Доника Ходжа, посланикът на Азербайджан Наргиз Гурбанова, посланикът на Швейцария Мюриел Коен, журналистката Ани Салич и др.

Тези деца не са различни

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева призна, че мисията на кампанията е много близка до сърцето й. „Тези деца не са различни. Те се нуждаят от различни грижи. Те са нашите деца. Затова трябва да им бъдем приятели, да им дадем възможност да се развиват като децата, които живеят в семействата си.

Трябва да бъдем добри и отворени към тях. Те имат нужда от протегната ръка“, обърна се председателят на парламента към всички в залата. Караянчева призова топлото отношение към децата от услугите да не се проявява само по време на Коледа, а всеки ден, защото когато човек има сърце, нищо не може да го спре.

Зам.-министър Зорница Русинова припомни, че през последните 10 години над 1000 деца са променили начина си на живот, благодарение на реформата в грижите за деца.

В момента 680 деца живеят в специализирани институции и предстоят последните стъпки за затваряне на институциите. „Благодаря за добрата работа на колегите социални работници, учителите, здравните работници, но ако нямаме подкрепата на цялото общество, много трудно можем да имаме пълноценно интегриране на децата.

Няма различни деца в България. Ние трябва да докажем, че всички деца са способни и могат да бъдат достойни граждани“, подчерта зам.-министърът.

Огромен напредък в деинституционализацията

Британският посланик Н. Пр. Ема Хопкинс отчете огромен напредък в деинституционализацията и приобщаващото образование в България, откакто е посланик в София.

„През последните четири години наблюдавам изграждането на едно общество, което силно вярва, че децата са в центъра на един пълноценен семеен живот“, допълни тя. Според нея отговорността за децата от услугите не трябва да бъде само на едно правителство, а на цялото общество.

Директорът на УНИЦЕФ – България д-р Джейн Муита цитира статистика, според която 2,7 милиона деца по света живеят в институции. „Само си помислете – за тези деца следва да се осигури пълноценна грижа, да се създават условия за реализиране на пълния им потенциал, за да може да упражняват правата си по силата на Конвенцията за правата на детето и на Конвенцията за правата на децата с увреждания. Д-р Муита изрази удовлетворението си от кампанията „Мисията е възможна“.

Зам.-министър Деница Сачева разказа за първото си посещение в социална услуга през 1996 г. „Спомням си този декември, когато заедно със специалисти от Великобритания влязох за първи път в институция, в която имаше деца с увреждания.

Поради липса на лекарства, те бяха заливани със студена вода, за да не буйстват. Очите на тези деца ме преследват и до днес.

Радвам се, че през годините мога да работя с колегите от МТСП и МОН за затваряне на тези институции и за правата на тези деца, за да могат да получат подкрепа“, обърна се Сачева към колегите си и гостите на Коледната работилница.

Тя призова всеки един от нас във всеки един момент като гражданин да подкрепя децата от социалните услуги и да си спомня, че те са жертва на грешките на възрастните. „Отношението ни към тези деца ще изгражда нашето общество. Всеки един от нас може да бъде част от изграждането на това бъдеще“, убедена е зам.-министър Сачева.