Малчугани в помощ на социална кауза | Мисията е възможна

„Мисията е възможна“: Малчугани правят мартеници в помощ на социална кауза

Кампанията е свързана със затварянето на всички институции за деца у нас.

В навечерието на 1 март ученици от София направиха мартеници. Каузата им е социална – част от кампания „Мисията е възможна“, свързана със затварянето на всички институции за деца в България.

Дни преди един от най-светлите български празници, деца от социалните институции и ученици от столични школа се учеха на традиции. Заедно те изработиха красиви мартеници в Етнографския музей към БАН.

Работилницата за мартеници е част от Националната кампания „Мисията е възможна“ на оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“. Инициативата е част от последния етап на голямата реформа за затваряне на всички институции за деца в България.

В момента има около 600 деца, които са останали във все още незатворени домове за деца, лишени от родителски грижи, както и домовете за бебетата от 0 до 3 години.

Това е най-значимата социална реформа. Стартирала е още през 2010 година. Над 7 хиляди деца получиха по-добри възможности за развитие благодарение на множество услуги, осигурени от Социалното министерство.

Днес всички тези деца живеят в жилищни квартали, в малки семейни къщички, ходят на училище – тези от тях, които имат нужда от подкрепа, я получават.

Инициативите от кампанията „Мисията е възможна“ ще бъдат свързани с празниците от националния календар. През месец март в Габрово ще се проведе открит урок.

Прочети още на: https://www.bgonair.bg/reportazhi/2019-02-25/misiyata-e-vazmozhna-kray-na-institutsiite-za-detsa-v-balgariya?fbclid=IwAR2iaJvcBLhHcZfaTbZfGFGTSvMtE3aRzIzlzQqSQ9x9SGgL6nXoGbeKHmI