Оперативна програма „Развиетие на човешките ресурси“ |

Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“

Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (2014 – 2020) е насочена към постигането на по-висока и качествена заетост, намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване, както и модернизиране на публичните политики.

На фокус

Процедура "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания"

С настоящата процедура ще бъде изградена мрежа от услуги в домашна среда и ще бъдат осигурени почасови мобилни здравно-социални услуги по домовете за лица с увреждания и възрастни хора над 65 г. в невъзможност за самообслужване.

Проект "Родители в заетост"

Проект „Родители в заетост“ цели и да улесни достъпа до пазара на труда за родители, които отглеждат деца на възраст от 0 до 5 години и многодетни родители с деца до 12 години посредством осигуряване на детегледачи. В същото време се дава възможност за заетост на безработни лица да полагат грижи за отглеждане на деца.

Процедура "Младежка заетост"

Продължава приемът на заявки от работодатели за разкриване на свободни работни места по процедурата „Младежка заетост“. Проектът се реализира от Агенцията по заетостта, в качеството си на конкретен бенефициент по процедурата, с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Процедура "Съвместни дейности на социалните партньори"

Каним желаещите да представят проектни предложения по Приоритетна ос 1 „Подобряване достъпа до заетост и качеството на работните места”, Инвестиционен приоритет 7 „Приспособяване на работниците, предприятията и предприемачите към промените”!

Процедура „Ваучери за заети лица“

Над 4000 са кандидатите за обучения с ваучери през първите два месеца от стартирането на новия разширен прием за подаване на заявления по процедурата „Ваучери за заети лица“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Процедура "Социално включване в общността"

Целта на операция „Социално включване в общността“ е подкрепа за активно социално включване на пазара на труда на хора с увреждания и на лица, полагащи грижи за зависими членове на семейството си, включителнои за деца чрез предоставяне на комплексни интегрирани междусекторни услуги…

„Продължаваща подкрепа за деинституционализация на децата и младежите“

В изпълнение е вторият етап на реформата на системата за грижи за деца, наречена деинституционализация.

Операция "Умения"

Целите на процедурата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на работодатели са: повишаване квалификацията на работната сила, насърчавайки професионалното и кариерно развитие, едновременно с което да се стимулира участието в различни форми на заетост и учене през целия живот.

Последни клипове от YouTube

 

 Последни публикации от Facebook

ДЕСЕТКИ ДЕЦА ОТ УСЛУГИ СЪТВОРИХА ЧУДОТО НА КОЛЕДА В СЪСТЕЗАНИЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА БАНИЦА С КЪСМЕТИ, ЧАСТ ОТ КАМПАНИЯТА „МИСИЯТА Е ВЪЗМОЖНА”

Десетки деца от социални услуги се състезаваха в приготвяне на баница с късмети за Коледа. Събитието, което се проведе в Дневен център за пълнолетни лица с увреждания „Св. Марина" в София, е организирано от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", Столична община и ЛИДЛ. Кулинарното състезание бе част от Националната кампания "Мисията е възможна", свързана с деинституционализацията на грижите за деца. В него се включиха заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова / Zornitsa Roussinova, посланикът на Швейцария в България Н. Пр. Мюриел Берсе Коен, посланикът на Албания в България Н. Пр. Доника Ходжа, заместник-кметът на Столична община Албена Атанасова, представителят на UNICEF Bulgaria д-р Джейн Муита, председателят на ЛУМОС Бисер Спиров, журналистът Мира Добрева. „Тайната" рецепта за най-вкусна коледна баница с късмети бе подсказана на децата от Chef Manchev / Шеф Манчев, който ги провокира да покажат най-доброто от себе си в кухнята.

„Коледа е най-светлият празник, защото носи чувството на благодат, любов, семейство и обич”, обърна се към децата зам.-министър Русинова. Тя разказа, че традицията в нейното семейство е на Бъдни вечер да се приготви питка с паричка. На който се падне паричката, той носи късмета в семейството цяла година. „Най-хубавите ми детски спомени са, когато дядо ми събираше всички внуци и започваше да чупи питката. За да не се сърдят децата, на всеки слагаше по една стотинка в парчето”, сподели с усмивка Русинова. „Много се радвам, че сте тук, защото всички ние сме едно семейство”, допълни тя.

Шеф Иван Манчев разказа, че традицията в неговото семейство е Коледната трапеза да е богата и празнично украсена. Задължителна на трапезата е баницата с късмети, а от изтеглените късмети семейството знае какво предстои да се сбъдне през следващата година. Подаръците под елхата чакали да бъдат отворени до сутринта на 25 декември. „Моите деца също чакат Коледа с нетърпение, търкат ръце, търсят подаръците под елхата. Винаги ми е носило щастие да ги гледам как се радват. Традициите са за това - за да се спазват и да научаваме модели, които да прилагаме и в нашите семейства”, допълни шеф Манчев. Журналистът Мира Добрева пък разказа на децата за символиката на броя на ястията на трапезата на Бъдни вечер, който трябва да е точно определен. „Седем са ястията, защото са седем дните от седмицата. Девет са ястията, защото майката девет месеца носи своята рожба под сърцето си, а 11 или 12 са ястията, защото толкова са месеците в годината. Няма нищо случайно на Бъдни вечер и на Коледа, защото всичко на трапезата е символ”, разказа Добрева.

Какви са традициите в другите държави разказаха посланичките на Швейцария и Албания, както и представителят на УНИЦЕФ за България. В Швейцария във всеки дом греят светлинките на коледното дърво, разказа Н. Пр. Мюриел Берсе Коен. В различните региони обаче, поради естеството на традициите, подаръците се отварят в различен ден - на 24 или на 25 декември, а ястията на трапезата зависят от региона. Н. Пр. Доника Ходжа сподели, че в Албания повече се празнува Нова година, а не Коледа, тъй като до 90-те години на миналия век религиэозните празници не са били позволени. На Коледната трапеза в Албания винаги присъства печената пуйка, баницата и баклавата. „Имаме и новогодишно дърво, под което има подаръци. Всичко това показва колко близки сме всъщност с вас”, допълни Н. Пр. Доника Ходжа.

Кения е християнска държава и като такава почита Коледа като семеен празник, разказа д-р Джейн Муита. Традиция е на Коледа всеки да се върне в родното си място. На 24 декември всички се подготвят за молитвата в църквата, а темата е семейството - неговите успехи през годината и това, което предстои. „Семействата, дори и тези, които са много бедни, се стараят да придобият нещо ново. Особено важно е отношението към дрехите, които ще облекат в Коледния ден. Децата също са облечени по много специален начин”, допълни д-р Муита. Най-малките очакват с нетърпение да видят каква храна е пристигнала от градовете - нова и различна, защото различните региони имат специфична кухня. „На Коледа танцуваме различни коледни танци, свързани с християнските традиции. Но тази година аз ще празнувам с вас, защото няма да се прибера в моето село в Кения”, каза с усмивка д-р Джейн Муита.

Зам.-кметът на Столична община Албена Атанасова, която беше своеобразен домакин на събитието, изрази радостта си, че в днешния ден всички сме се събрали, за да покажем българските традиции на Коледа. „Когато усетите нужда да се докоснете до днешната атмосфера, винаги се чувствайте поканени в този център, а и в другите центрове, в които имаме какво да покажем. Организираме различни дейности не само по Коледа, но и на Великден и по време на други празници” – с тези думи зам.-кметът Албена Атанасова отвори вратите на услугите в София за всеки, който иска да сподели празника с ползвателите им.

#ОПРЧР #МисиятаЕВъзможна
... Още...По-малко
ДЕСЕТКИ ДЕЦА ОТ УСЛУГИ СЪТВОРИХА ЧУДОТО НА КОЛЕДА В СЪСТЕЗАНИЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА БАНИЦА С КЪСМЕТИ, ЧАСТ ОТ КАМПАНИЯТА „МИСИЯТА Е ВЪЗМОЖНА”

Десетки деца от социални услуги се състезаваха в приготвяне на баница с късмети за Коледа. Събитието, което се проведе в Дневен център за пълнолетни лица с увреждания „Св. Марина в София, е организирано от Оперативна програма Развитие на човешките ресурси, Столична община и ЛИДЛ. Кулинарното състезание бе част от Националната кампания Мисията е възможна, свързана с деинституционализацията на грижите за деца. В него се включиха заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова / Zornitsa Roussinova, посланикът на Швейцария в България Н. Пр. Мюриел Берсе Коен, посланикът на Албания в България Н. Пр. Доника Ходжа, заместник-кметът на Столична община Албена Атанасова, представителят на UNICEF Bulgaria д-р Джейн Муита, председателят на ЛУМОС Бисер Спиров, журналистът Мира Добрева. „Тайната рецепта за най-вкусна коледна баница с късмети бе подсказана на децата от Chef Manchev / Шеф Манчев, който ги провокира да покажат най-доброто от себе си в кухнята. 

„Коледа е най-светлият празник, защото носи чувството на благодат, любов, семейство и обич”, обърна се към децата зам.-министър Русинова. Тя разказа, че традицията в нейното семейство е на Бъдни вечер да се приготви питка с паричка. На който се падне паричката, той носи късмета в семейството цяла година. „Най-хубавите ми детски спомени са, когато дядо ми събираше всички внуци и започваше да чупи питката. За да не се сърдят децата, на всеки слагаше по една стотинка в парчето”, сподели с усмивка Русинова. „Много се радвам, че сте тук, защото всички ние сме едно семейство”, допълни тя. 

Шеф Иван Манчев разказа, че традицията в неговото семейство е Коледната трапеза да е богата и празнично украсена. Задължителна на трапезата е баницата с късмети, а от изтеглените късмети семейството знае какво предстои да се сбъдне през следващата година. Подаръците под елхата чакали да бъдат отворени до сутринта на 25 декември. „Моите деца също чакат Коледа с нетърпение, търкат ръце, търсят подаръците под елхата. Винаги ми е носило щастие да ги гледам как се радват. Традициите са за това - за да се спазват и да научаваме модели, които да прилагаме и в нашите семейства”, допълни шеф Манчев. Журналистът Мира Добрева пък разказа на децата за символиката на броя на ястията на трапезата на Бъдни вечер, който трябва да е точно определен. „Седем са ястията, защото са седем дните от седмицата. Девет са ястията, защото майката девет месеца носи своята рожба под сърцето си, а 11 или 12 са ястията, защото толкова са месеците в годината. Няма нищо случайно на Бъдни вечер и на Коледа, защото всичко на трапезата е символ”, разказа Добрева. 

Какви са традициите в другите държави разказаха посланичките на Швейцария и Албания, както и представителят на УНИЦЕФ за България. В Швейцария във всеки дом греят светлинките на коледното дърво, разказа Н. Пр. Мюриел Берсе Коен. В различните региони обаче, поради естеството на традициите, подаръците се отварят в различен ден - на 24 или на 25 декември, а ястията на трапезата зависят от региона. Н. Пр. Доника Ходжа сподели, че в Албания повече се празнува Нова година, а не Коледа, тъй като до 90-те години на миналия век религиэозните празници не са били позволени. На Коледната трапеза в Албания винаги присъства печената пуйка, баницата и баклавата. „Имаме и новогодишно дърво, под което има подаръци. Всичко това показва колко близки сме всъщност с вас”, допълни Н. Пр. Доника Ходжа. 

Кения е християнска държава и като такава почита Коледа като семеен празник, разказа д-р Джейн Муита. Традиция е на Коледа всеки да се върне в родното си място. На 24 декември всички се подготвят за молитвата в църквата, а темата е семейството - неговите успехи през годината и това, което предстои. „Семействата, дори и тези, които са много бедни, се стараят да придобият нещо ново. Особено важно е отношението към дрехите, които ще облекат в Коледния ден. Децата също са облечени по много специален начин”, допълни д-р Муита. Най-малките очакват с нетърпение да видят каква храна е пристигнала от градовете - нова и различна, защото различните региони имат специфична кухня. „На Коледа танцуваме различни коледни танци, свързани с християнските традиции. Но тази година аз ще празнувам с вас, защото няма да се прибера в моето село в Кения”, каза с усмивка д-р Джейн Муита. 

Зам.-кметът на Столична община Албена Атанасова, която беше своеобразен домакин на събитието, изрази радостта си, че в днешния ден всички сме се събрали, за да покажем българските традиции на Коледа. „Когато усетите нужда да се докоснете до днешната атмосфера, винаги се чувствайте поканени в този център, а и в другите центрове, в които имаме какво да покажем. Организираме различни дейности не само по Коледа, но и на Великден и по време на други празници” – с тези думи зам.-кметът Албена Атанасова  отвори вратите на услугите в София за всеки, който иска да сподели празника с ползвателите им.

#ОПРЧР #МисиятаЕВъзможна

 

Comment on Facebook

Светли Коледни празници!

Браво

С 84 МЛН. ЛВ. ОПРЧР ЩЕ ПОДПОМОГНЕ ПАЗАРА НА ТРУДА, РАННОТО ДЕТСКО РАЗВИТИЕ И СОЛИДАРНАТА ИКОНОМИКА

Пет нови и още толкова изменени операции с общ бюджет 84 млн. лв. ще бъдат реализирани от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ през 2020 г. Процедурите бяха одобрени от Комитета за наблюдение и са свързани с подпомагане пазара на труда и ранното детско развитие и солидарната икономика. Операциите в подкрепа на пазара на труда предвиждат адаптиране и оборудване на помещения за почасови грижи за деца от работодателите, мотивиране и обучение на безработни и стимулиране на граждани на ЕС да се реализират на българския пазар на труда.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова припомни, че Европейският социален фонд е най-устойчивият и добър инструмент за интеграция на хиляди хора на пазара на труда и да подкрепи работодателите за създаване на по-добри условия на труд. „Целта ни е да насочим всяко едно евро към нуждите на хората“, подчерта Русинова. Тя припомни, че един от приоритетите на българското правителство е образованието, а целта е в България да няма неграмотни деца. Инвестициите в ранно детско развитие също са част от тези усилия, допълни тя.

Европейската комисия високо оценява дейностите и реализирането на средствата от ЕС, заяви Станислав Рангелов, заместник-началник на отдел В5 „Румъния, България“ в дирекция Б „Заетост, социални въпроси и приобщаване“ на Европейската комисия. Според него резултатите са видими за обществото и има адекватно насочван на мерките към групите, които имат нужда от интервенция. Европейският стълб за социални права ще бъде основният пътепоказател за приоритетните цели на ЕК, подчерта Рангелов, като се очаква през януари 2020 г. да бъде одобрен Плана за изпълнение на Стълба.

По процедурата „Национална EURES мрежа“ на ОПРЧР се очаква над 350 граждани от ЕС да започнат работа в България, а 10 EURES партньори да въведат механизми за обмен на информация. По операцията се планира предоставянето на пакет от услуги за достъп до пазара на труда в България. Сред тях са консултиране, помощ за наем за период от 12 месеца при липса на собствено жилище, почасова грижа за дете, което не е записано в ясла или детска градина. Сред услугите, които ще могат да се ползват, е и възможността за чуждоезиково обучение с ваучери на член от семейството, който е с друго гражданство, както и стимули за транспорт от и до работното място. За реализирането на новите елементи в процедурата са осигурени 5 млн. лева.

С допълнителни 10 млн. лв. се увеличава общият бюджет на операция „Работа“. Целта на новия компонент е даване на възможност за стимули при наемане на социални работници в местни или държавно делегирани социални услуги на общините, които да подкрепят персонала. Операцията дава реални възможности за наемане на млади специалисти в действащи социални услуги, за да започнат работа по специалността си, включително и под надзора на наставник, с приемливо първоначално възнаграждение. Очакванията са 500 новонаети лица да бъдат привлечени на работа като социални работнци.

Над 2 000 родители ще имат възможност да се възползват от детски кътове на работното място, създадени по операция „Детски кътове“. Очаква се 200 предприятия да въведат детски кътове, като социални придобивки за работещите, а 400 безработни ще могат да се реализират като детегледачи. За тях ще бъдат осигурени обучения, когато е необходимо. Процедурата ще се реализира в периода 2020-2023 г. и е с общ бюджет 15 млн. лв. Основната цел на операцията е по-доброто съвместяване на професионалния с личния живот и запазване трудовата активност на родителите.

ОПРЧР ще подкрепи реформата в предоставянето на социалните услуги и улесняване прехода към новия механизъм „лична помощ“ на местно ниво. През 2020 г. ще бъде реализирана процедурата „Управление на общински капацитет“, по която над 1 300 служители в общините ще бъдат обучени за правилното прилагане на Закона за социалните услуги, Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ. По операцията ще бъде извършен анализ и проучвания в сферата на социалните услуги. Планирано е провеждането на разяснително-информационни кампании на местно ниво, свързани с новия механизъм за предоставяне на лична помощ и прилагането на реформата в социалните услуги. Общият бюджет на операцията е 25 млн. лв., а срокът й на действие ще бъде до 2023 г.

Над 3 000 деца и семействата им ще получат подкрепа по операция „Услуги за социално включване и подкрепа за ранно развитие“. Основната цел на операцията е да бъде повишено качеството на живот, социалното включване и ранното детско развитие чрез създаване на условия за развитие на интегрирани услуги за деца от уязвими групи, включително и с увреждания и в бедни райони. Над 2 000 роми, ползващи социално-здравни услуги, също ще бъдат ангажирани в образование или обучение, ще имат или ще си търсят работа. Общият бюджет на операцията е 30 млн. лв. за изграждане и функциониране на новите центрове до 2023 г.

ОПРЧР ще даде възможност за създаване на условия за подкрепа на социалните предприятия и развитие на солидарната икономика с нова операция. С ресурс от 2 млн. лв. ще се създадат условия за развитие на платформа за подобряване и модернизиране процесите по планиране, управление и мониторинг на нови инструменти. Те ще създадат възможност всички субекти на социалната и солидарната икономика да представят дейността си пред заинтересованите страни с цел бъдещи партньорства и съвместна дейност.

#ОПРЧР #ЗорницаРусинова
... Още...По-малко
С 84 МЛН. ЛВ. ОПРЧР ЩЕ ПОДПОМОГНЕ ПАЗАРА НА ТРУДА, РАННОТО ДЕТСКО РАЗВИТИЕ И СОЛИДАРНАТА ИКОНОМИКА

Пет нови и още толкова изменени операции с общ бюджет 84 млн. лв. ще бъдат реализирани от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ през 2020 г. Процедурите бяха одобрени от Комитета за наблюдение и са свързани с подпомагане пазара на труда и ранното детско развитие и солидарната икономика. Операциите в подкрепа на пазара на труда предвиждат адаптиране и оборудване на помещения за почасови грижи за деца от работодателите, мотивиране и обучение на безработни и стимулиране на граждани на ЕС да се реализират на българския пазар на труда. 

Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова припомни, че Европейският социален фонд е най-устойчивият и добър инструмент за интеграция на хиляди хора на пазара на труда и да подкрепи работодателите за създаване на по-добри условия на труд. „Целта ни е да насочим всяко едно евро към нуждите на хората“, подчерта Русинова. Тя припомни, че един от приоритетите на българското правителство е образованието, а целта е в България да няма неграмотни деца. Инвестициите в ранно детско развитие също са част от тези усилия, допълни тя.

Европейската комисия високо оценява дейностите и реализирането на средствата от ЕС, заяви Станислав Рангелов, заместник-началник на отдел В5 „Румъния, България“ в дирекция Б „Заетост, социални въпроси и приобщаване“ на Европейската комисия. Според него резултатите са видими за обществото и има адекватно насочван на мерките към групите, които имат нужда от интервенция. Европейският стълб за социални права ще бъде основният пътепоказател за приоритетните цели на ЕК, подчерта Рангелов, като се очаква през  януари 2020 г. да бъде одобрен Плана за изпълнение на Стълба.

По процедурата „Национална EURES мрежа“ на ОПРЧР се очаква над 350 граждани от ЕС да започнат работа в България, а 10 EURES партньори да въведат механизми за обмен на информация. По операцията се планира предоставянето на пакет от услуги за достъп до пазара на труда в България. Сред тях са консултиране, помощ за наем за период от 12 месеца при липса на собствено жилище, почасова грижа за дете, което не е записано в ясла или детска градина. Сред услугите, които ще могат да се ползват, е и възможността за чуждоезиково обучение с ваучери на член от семейството, който е с друго гражданство, както и стимули за транспорт от и до работното място. За реализирането на новите елементи в процедурата са осигурени 5 млн. лева. 

С допълнителни 10 млн. лв. се увеличава общият бюджет на операция „Работа“. Целта на новия компонент е даване на възможност за стимули при наемане на социални работници в местни или държавно делегирани социални услуги на общините, които да подкрепят персонала. Операцията дава реални възможности за наемане на млади специалисти в действащи социални услуги, за да започнат работа по специалността си, включително и под надзора на наставник, с приемливо първоначално възнаграждение. Очакванията са 500 новонаети лица да бъдат привлечени на работа като социални работнци.

Над 2 000 родители ще имат възможност да се възползват от детски кътове на работното място, създадени по операция „Детски кътове“. Очаква се 200 предприятия да въведат детски кътове, като социални придобивки за работещите, а 400 безработни ще могат да се реализират като детегледачи. За тях ще бъдат осигурени обучения, когато е необходимо. Процедурата ще се реализира в периода 2020-2023 г. и е с общ бюджет 15 млн. лв. Основната цел на операцията е по-доброто съвместяване на професионалния с личния живот и запазване трудовата активност на родителите. 

ОПРЧР ще подкрепи реформата в предоставянето на социалните услуги и улесняване прехода към новия механизъм „лична помощ“ на местно ниво. През 2020 г. ще бъде реализирана процедурата „Управление на общински капацитет“, по която над 1 300 служители в общините ще бъдат обучени за правилното прилагане на Закона за социалните услуги, Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ. По операцията ще бъде извършен анализ и проучвания в сферата на социалните услуги. Планирано е провеждането на разяснително-информационни кампании на местно ниво, свързани с новия механизъм за предоставяне на лична помощ и прилагането на реформата в социалните услуги. Общият бюджет на операцията е 25 млн. лв., а срокът й на действие ще бъде до 2023 г. 

Над 3 000 деца и семействата им ще получат подкрепа по операция „Услуги за социално включване и подкрепа за ранно развитие“. Основната цел на операцията е да бъде повишено качеството на живот, социалното включване и ранното детско развитие чрез създаване на условия за развитие на интегрирани услуги за деца от уязвими групи, включително и с увреждания и в бедни райони. Над 2 000 роми, ползващи социално-здравни услуги, също ще бъдат ангажирани в образование или обучение, ще имат или ще си търсят работа. Общият бюджет на операцията е 30 млн. лв. за изграждане и функциониране на новите центрове до 2023 г.

ОПРЧР ще даде възможност за създаване на условия за подкрепа на социалните предприятия и развитие на солидарната икономика с нова операция. С ресурс от 2 млн. лв. ще се създадат условия за развитие на платформа за подобряване и модернизиране процесите по планиране, управление и мониторинг на нови инструменти. Те ще създадат възможност всички субекти на социалната и солидарната икономика да представят дейността си пред заинтересованите страни с цел бъдещи партньорства и съвместна дейност.

#ОПРЧР  #ЗорницаРусинова
Заредете още