Хиляди проекти са реализирани по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ в програмен период 2014-2020 г. ОПРЧР е доказателството, че европейските фондове могат да помогнат на всеки, който търси възможности за развитие, реализация и по-добър живот. Над 2 милиарда и 130 милиона лева от Европейския социален фонд дават шанс за професионално, личностно развитие и социално включване на повече от 300 000 българи за периода 2014-2020 г.

Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ подпомага приоритетно младежите, трайно безработните и хората в неравностойно положение да намерят своето място на пазара на труда. Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” подкрепя бизнеса в България да развие своя човешки капитал и да инвестира в знанията и уменията на своите служители. Дава шанс на работещите хора в страната да бъдат по-конкурентни, по-мобилни, а на българите, живеещи в други държави на ЕС – да се върнат и започнат работа в България.

Програмата има принос за намаляване на бедността, осигурява подкрепа на най-уязвимите групи – хората с увреждания, възрастните хора, децата, лишени от родителска грижа, живеещите в крайна бедност и социална изолация.

Запознайте се с добрите практики и успешните проекти на ОПРЧР!
Следете нашата страница, за да откриете възможности, идеи и вдъхновение за Вас или Вашия проект!

 

Солидарност в Европейския съюз в условията на COVID-пандемията

В Деня на Европа 9 май италианското радио RAI посвети предаването си на солидарността в Европейския съюз в условията на COVID-пандемията. Представители на европейските институции коментираха възможностите за подкрепа за всички хора в нужда. „Патронажната грижа“ в България бе избрана от италианската медия като показателен пример за навременна подкрепа за най-нуждаещите се – възрастните, хората в риск и под карантина. А 88-годишният Мошо Мошев от великотърновското Ново село разказа от първо лице защо е благодарен за социалните и здравни грижи, които получава в дома си. В Деня на Европа един българин вдъхна кураж и надежда на италианците, едни от най-пострадалите в Европа от пандемията. Подадената ръка е олицетворение на духа на Европа.

В края на предаването чуйте разказа на дядо Мошо: Запис от предаването

Подкрепа в борбата с COVID-19

Социални предприятия, създадени по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, се включиха в битката с COVID-19. Част от тях временно преустановиха основната си дейност и се концентрираха върху изработката на предпазни маски за многократна употреба.

 

Работещите в общинското социално предприятие „Петрички следи“ – Петрич,  шият по 500 плътни и марлени маски на ден. Предпазните средства приоритетно се разпределят за общинските институции, полицията и болницата в града. В предприятието работят десет служители в неравностойно положение. След приключване на проекта по ОПРЧР общината ще финансира дейността му със собствени средства. … повече
„Морски знаци“ в Бургас също е сред социалните предприятия, които приеха като кауза извънредното положение в страната. Вместо да изработват сувенири на морска тематика, служителите ежедневно произвеждат по 300-400 предпазни маски. Всеки един от екипа на „Морски знаци“ се включва в каузата. Две от шивачките са многодетни самотни майки, а една е с увреждане, но това не ги спира да работят ежедневно.  … повече
Шивашкото социално предприятие в Кнежа се преориентира от изработването на спални комплекти, работно облекло, хавлиени изделия и сигнални жилети към санитарните маски. Социалното предприятие е създадено по проект по ОПРЧР, но в момента се финансира със средства от общинския бюджет. … повече

В медиите: