Близо 200 общини се включиха в Информационния ден за мярката „Патронажна грижа +“

Близо 200 представители на общините в България се включиха в онлайн Информационния ден за операция „Патронажна грижа +“, която се финансира от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Експертите от Управляващия орган на ОПРЧР отговориха на десетки въпроси, свързани с планирането на разходи по проектните предложения, наемането на персонал за предоставяне на услугите, както и по изпълнението на проектите на общините по останалите компоненти на мярката „Патронажна грижа“.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева благодари на всички общини, че работят неуморно и продължават да подкрепят хората в нужда. Тя уточни, че мярката „Патронажна грижа“ върви изключително успешно, а общините са успели да подпомогнат повече хора от предвидените. До момента по предишните компоненти на мярката „Патронажна грижа“ са подкрепени над 35 000 възрастни, хора с увреждания и карантинирани лица. По новата операция „Патронажна грижа +“ се очаква да бъдат обхванати почти 53 000 хора в риск.

„Работата на терен и предоставянето на „Патронажна грижа“ е една от най-търсените услуги в тези трудни времена“, подчерта и ръководителят на Управляващия орган на ОПРЧР Цветан Спасов. Той припомни, че новата операция „Патронажна грижа +“ е отворена за кандидатстване от общините на 18 декември 2020 г. „Целта ни е да не допуснем прекъсване на предоставянето на „Патронажна грижа“ за хората в нужда. Вероятно при кандидатстването общините все още изпълняват компоненти 3 и 4 на операцията, но идеята ни е хората да не усетят прекъсване на услугата“, коментира Спасов. До момента по „Патронажна грижа +“ са подадени 15 проектни предложения на общини, като пет от тях вече са одобрени. Две общини – Първомай и Тополовград, вече имат сключени договори и предоставят услуги по новата операция „Патронажна грижа +“.

Бюджетът на новата операция е 85 млн. лв., а с нея се очаква подкрепа да получат над 53 000 нуждаещи се. Средствата се предоставят чрез механизма REACT EU, който предвижда допълнителни средства в рамките на оперативните програми за справяне с последиците от здравната криза в страната. С част от допълнителния ресурс за първи път по „Патронажна грижа +“ се дава възможност на общините за подобряване на работата в социалните услуги с цел адаптирането им в условията на пандемията, предизвикана от COVID-19.

С мярката в социалните услуги, делегирани от държавата дейности, ще бъдат подпомогнати потребителите и персоналът. По проектите ще има възможност за дезинфекция на сградите, преграждане на помещения за изолиране на заразени потребители, тестване на потребителите и персонала, изплащане на възнаграждения за извънреден труд на персонала и др. Същевременно по „Патронажна грижа +“ услуги в дома си ще продължат да получават възрастни хора над 65 г. в невъзможност за самообслужване, хора с увреждания и карантинирани заради коронавируса.

Общините могат да кандидатстват до 31 май 2021 г. Проектните предложения са подават в ИСУН

 

ОПРЧР организира информационен ден за работодатели, НПО-та и социални предприятия по процедурата за професионална интеграция на младежи от социални услуги

На 15 януари 2020 г. от 10 до 13 часа ще се проведе информационен ден за кандидатите по операция „Професионална интеграция на младежи …

Покажи Още