Z6_PPGAHG8001ES40Q54SV1NT0QL6
Z7_PPGAHG8001VJ40Q54HELSQ3U77

Национално състезание "Най-добър млад заварчик" в рамките на Европейската година на уменията

Дата на публикуване: 25.03.2024
Последна актуализация: 25.03.2024

В рамките на Европейската година на уменията на 23 март във фирма EGT - Steel Production -  гр. Перник се проведе традиционното национално състезание за най-добър млад заварчик. В него участие взеха ученици на професионалните гимназии от градовете Казанлък, Сандански, Златица, Горна Оряховица, Лом, Ямбол, Белослав, Кнежа, Самоков и Перник. Целта на конкурса е участниците да демонстрират в реална работна среда своите придобити умения и знания в областта на заваряването и заваръчните технологии. Конкурсът се организира от Министерство на образованието и науката съвместно с Българския съюз по заваряване

 

Учениците се състезаваха в два кръга по методите на заваряване - ръчно електродъгово заваряване РЕДЗ – процес 111 и електродъгово заваряване в защитна газова среда с топящ се метален електрод МИГ/МАГ – процес 135. И в двата етапа на състезанието първо място взеха възпитаниците от  ПГ „Иван Хаджиенов“ - гр. Казанлък. Те ще продължат своето участие и ще представят България в предстоящия през м. април Международен конкурс за млади заварчици от ПГ в Чехия. 

 

Представителите на гимназиите бяха изработили и изделия „Арт инсталация“, които също бяха подложени на оценяване. При представяне на изготвените изделия от гимназиите, представители на журито задаваха различни въпроси към участниците във връзка с изработката им. По този начин чрез демонстрацията на арт инсталациите, учениците развиваха своите комуникационни умения в презентирането и разрешаваха работни казуси, които ще ги подготвят за успешната им реализация в професията заварчик. Посланията, които отправиха към публиката при представяне на своите разработки бяха свързани с нуждата от придобиване на умения и ученето през целия живот като гарант за успешна трудова реализация. Първо място в изработката на „Арт инсталация“ взеха учениците от ПГ „Свети Димитър Солунски” - гр. Белослав.

 

По време на събитието бе презентиран и  симулатор за смесена реалност в заваряването от представителя на фирма „Seabery“ - г-н Мариус Стадлер. Фирмата е производител на дигиталния продукт. „Направихме тази демонстрация в България, за да ви покажем последно поколение цифрово симулиране на заваряването като процес. Това е модерна технология в дигиталното обучение по заваряване“, каза г-н Стадлер. Той спомена, че в момента се правят първите стъпки този симулатор да навлезе по-масово в България, така че в следващата година това да бъде част от обучението в училищата. Организаторите споделиха, че доброто сътрудничеството между образователната система и бизнеса е предпоставка за успешна реализация на пазара на труда за младите кадри в упражняване на професията заварчик. Чрез придобиването на опит, кадрите усъвършенстват своите познания в материята.