Z6_PPGAHG8001ES40Q54SV1NT0QL6
Z7_PPGAHG8001VJ40Q54HELSQ3U77

Мултимедийният проект „През моите и твоите очи“ гостува на Библиотеката на УНСС

Дата на публикуване: 12.12.2023
Последна актуализация: 12.12.2023

Мултимедийният проект „През моите и твоите очи“, който събира фотографиите на Севдалин Тлаченски - младеж с аутизъм, и стиховете на пет поколения български автори, гостува на Библиотеката на Университета за национално и световно стопанство. Проектът е създаден по Програма „Развитие на човешките ресурси“ към Министерството на труда и социалната политика и вече беше представен пред студентите на Нов български университет и Столичната библиотека. Мултимедията представя фотографиите на Севдалин Тлаченски, който използва обектива, за да покаже как изглежда светът през неговите очи. За създаването на изложбата Севди разчита на своя ментор - утвърдения фоторепортер Александър Николов, а пет поколения български автори се вдъхновяват и претворяват снимките в стихове. Творбите на Анастасия Стоева, Константин Трендафилов (Папи Ханс), Мария Донева, Кристин Димитрова и Петър Чухов са достъпни чрез изложбата, благодарение на QR код на паната на фотографиите.

 

„Фотоизложбата „През моите и твоите очи“ е част от целенасочените дейности на Програма „Развитие на човешките ресурси“, свързани не само с предоставянето на достъпни и качествени социални услуги за хората с увреждания, но и за подкрепа за личностно развитие и водене на достоен независим живот“, заяви при откриването на изложбата заместник-министърът на труда и социалната политика Николай Найденов. Той припомни, че целта на Министерството на труда и социалната политика винаги е била осигуряването на условия за цялостно приобщаване на хората с увреждания и изграждане на достъпна среда за тях. „Само по този начин ще успеем да преодолеем стереотипите, с които се поставят невидими бариери пред тяхната трудова реализация, което е ключово условие за достоен и пълноценен живот“, подчерта Найденов. Визията на МТСП за развитие на политиката в областта на социалното приобщаване на хората с увреждания е в синхрон с принципите, които са залегнали в Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания.  

 

Ръководителят на Управляващия орган на Програма „Развитие на човешките ресурси“ Цветан Спасов припомни, че мултимедийният проект „През моите и твоите очи“ гостува в Библиотеката на УНСС само няколко дни след отбелязването на Международния ден за хората с увреждания. Спасов сподели, че в предходния програмен период 2014 – 2020 по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ със средства от Европейския социален фонд са инвестирани над 650 млн. лв. в мерки, насочени към хората с увреждания. И в новия програмен период 2021 – 2027 по ПРЧР ще бъдат реализирани редица мерки в подкрепа на хората с увреждания, така че да им бъде осигурен равен достъп до пазара на труда и до качествени социални услуги. 

 

Спасов спомена, че на 15 декември, като част от мярката „Подкрепа за уязвими домакинства – SAFE“,  ще стартира изплащането на компенсации в размер на 148,35 лв. на домакинства, в които има човек със 100% неработоспособност или човек над 75 г. с увреждане над 90%. Средствата са компенсация за по-високите цени на електро и топлоенергията и инфлацията, причинени от военните действия на Русия в Украйна. Подкрепата ще бъде предоставена на 46 000 домакинства, като до момента по същата мярка бяха компенсирани 320 000 уязвими домакинства. 

 

Цветан Спасов заяви, че има още няколко мерки, в които младежи като Севди могат да се включат, за да повишат шансовете си за по-добра работа. По проект „Младежка заетост “ чрез Агенция по заетостта младежи до 29 г. могат да започнат стаж при работодател, да се включат в курсове за квалификация или субсидирана заетост. През 2024 г. ще стартира операция „Младежка инициатива АЛМА“, чрез която младежи в неравностойно положение ще имат възможност да стажуват за период до 6 месеца в друга държава-членка на Европейския съюз и с натрупания опит да започнат работа при български работодател за срок от поне 12 месеца. Ако е необходимо, кандидатът може да се включи в курс за повишаване на квалификацията или придобиване на квалификация, които да му помогнат за стажа в чужбина. 

Мултимедийният проект „През моите и твоите очи“ гостува на Библиотеката на УНСС